Tendertec Founders sitting and showcasing the Hestia platform
Author picture

Η Tendertec έκλεισε νέο γύρο χρηματοδότησης για να λανσάρει τον πρώτο ΑΙ φροντιστή ηλικιωμένων

Νέα χρηματοδότηση 510.000€ εξασφάλισε η νεοφυής επιχείρηση με ελληνικό DNA, Tendertec, με σκοπό να λανσάρει τον πρώτο ευρωπαϊκό ψηφιακό φροντιστή ηλικιωμένων. Τον νέο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε η Development Bank of Wales με μια επένδυση μετοχικού κεφαλαίου 290.000€ στην Hestia, την πρωτοποριακή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Tendertec, η οποία προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα για ηλικιωμένους στο σπίτι και υποστηρίζει τους φροντιστές στο δύσκολο έργο τους.

Η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στο Κάρντιφ του Η.Β., ενώ παράλληλα διατηρεί γραφεία και στην Ελλάδα, στοχεύει στην αγορά υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας η οποία εκτιμάται σήμερα σε 120 δισ. ευρώ. Η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες αυξάνεται συνεχώς καθοδηγούμενη από τον τριπλασιασμό την Ευρωπαίων ηλικίας 80 ετών και άνω που αναμένεται τα επόμενα 20 έτη. Αυτή η δημογραφική αλλαγή θα προσθέσει ένα εκρηκτικό ετήσιο κόστος στα συστήματα υγείας έως το 2028. Ήδη, η ΕΕ αντιμετωπίζει έλλειψη επαγγελματιών φροντιστών άνω του 1 εκ. Το αυξανόμενο κόστος και η έλλειψη υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας στο σπίτι σημαίνει πώς πάνω από 52 εκ. Ευρωπαίοι προσφέρουν φροντίδα σε συγγενικά πρόσωπα χωρίς αμοιβή ή αναγνώριση. Οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν την ευθύνη της μη-αμειβόμενης φροντίδας στο σπίτι και ως εκ τούτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας και συχνά οδηγούνται εκτός της αγοράς εργασίας.

Η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό των ατόμων που παρέχουν άτυπη φροντίδα σε εβδομαδιαία βάση με περισσότερα από 3 εκ. μη αμειβόμενους φροντιστές, οι οποίοι επί του παρόντος δεν υποστηρίζονται από το ελληνικό κράτος, το οποίο τους βλέπει πρωτίστως ως δωρεάν πόρο και σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους.

Για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό της κοινωνικής περίθαλψης, η Hestia χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία, συνδυάζοντας αισθητήρες θερμότητας και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να αποκαλύψει πιθανούς κινδύνους, επιτρέποντας έτσι την παροχή προληπτικής φροντίδας. Η πλατφόρμα προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών χρησιμοποιώντας αισθητήρες για να καταγράφει δεδομένα που αφορούν τις καθημερινές κινήσεις και τις πτώσεις, όλα χωρίς τη χρήση καμερών. Η Hestia δίνει τη δυνατότητα στους φροντιστές να έχουν άμεση ενημέρωση τόσο για τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων όσο και για την εκδήλωση τυχόν ατυχημάτων. Η αποκλειστική τεχνολογία της πλατφόρμας είναι σε θέση να ανιχνεύει έως και τρεις φορές περισσότερα συμβάντα κινδύνου πτώσης από όσα αναφέρουν από τους φροντιστές, ακόμη και σε συνθήκες 24ωρης φροντίδας.

Η Δρ. Αφροδίτη Κονιδάρη, συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Tendertec, δήλωσε: «Το ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία και το τρέχον σύστημα περίθαλψης δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Οι δαπάνες για την φροντίδα των ηλικιωμένων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50% έως το 2030 για να διασφαλίσουμε την κατάλληλη φροντίδα σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί καινοτόμες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Hestia, για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη για φροντιστές καθώς και για να καλυφθούν οι αναδυόμενες θέσεις εργασίας στον τομέα της φροντίδας.» 

Ο Rui Zhang, συνιδρυτής και CTO, δήλωσε: «Όλοι έχουμε γηράσκοντες γονείς και παππούδες και γνωρίζουμε καλά ότι όταν δεν μπορείς να είσαι με κάποιον όλη την ώρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσεις να παρατηρήσεις τα πρώιμα συμπτώματα αδυναμίας και επιδείνωσης της υγείας τους.Η Hestia παρέχει ορατότητα σε ότι αφορά δυνητικούς κινδύνους όπως οι πτώσεις ή ουρολοιμώξεις, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, προσφέροντας ασφάλεια και σιγουριά. Από την ίδρυση της Tendertec, έχουμε ανιχνεύσει πάνω από 5.000 συμβάντα που σχετίζονται με πτώσεις και πρώιμα συμπτώματα αδυναμίας, επιτρέποντας σε άτομα που έχουν ανάγκη φροντίδας να λάβουν την φροντίδα που χρειάζονται ώστε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.» 

Στον συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν επίσης το family office Puffin Point, οι business angels Μαρίνα Μπούκη, Αριάδνη Βελισσαροπούλου, Μιχάλης Διαμαντόπουλος, καθώς και οι angels του Theti Club Theo Παρασκευόπουλος και Βαγγέλης Σακελλίου.

Η  Tendertec έχει λάβει προηγούμενη χρηματοδότηση από τη Metavallon VC το 2019, καθώς και υποστήριξη από την Ουαλική κυβέρνηση, την Κομισιόν και τον Οργανισμός καινοτομίας και ανάπτυξης του Η.Β.

Η Tendertec θα αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των R&D προγραμμάτων της, καθώς για την επέκταση της ομάδας και της πελατειακής της βάσης. Ακόμα, η νέα επένδυση θα βοηθήσει την εταιρεία να κάνει άνοιγμα στον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής φροντίδας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Linzi Plant, Assistant Investment Executive της Development Bank of Wales, δήλωσε: «Η χρηματοδότηση μας θα βοηθήσει την Αφροδίτη και τον Rui να βοηθήσουν άλλους να παραμείνουν υγιείς, ανεξάρτητοι και ασφαλείς με μια λύση που είναι οικονομικά αποδοτική, προσωποποιημένη και προληπτική».

Ο Director του Theti Club, Ραφαήλ Κοντός, δήλωσε: «Η ομάδα της Tendertec, ήταν ο βασικός παράγοντας που μας έκανε να επενδύσουμε στην εταιρεία. Η αφοσίωση και το ταλέντο τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Ειδικά η Αφροδίτη ξεχωρίζει ως μια πολλά υποσχόμενη ηγέτιδα, η οποία έχει την ικανότητα να οδηγήσει την εταιρεία σε μεγάλες επιτυχίες».

Share this post

error: Content is protected !