Man using laptop with Hestia Desktop App loaded on screen
Author picture

Δελτίο τύπου : Η Tendertec ανακοινώνει νέο γύρο χρηματοδότησης

Η Tendertec, η startup με ελληνικό DNA που ειδικεύεται στην φροντίδα ηλικιωμένων με τεχνητή νοημοσύνη, στοχεύει σε χρηματοδότηση ύψους 400 χιλ. ευρώ για την ανάπτυξη του πρώτου Ευρωπαϊκού ψηφιακού φροντιστή ηλικιωμένων που θα φέρει πιο οικονομικά προσιτή και υψηλότερης ποιότητας φροντίδα στο σπίτι ευάλωτων ατόμων που χρήζουν φροντίδας.

H Tendertec με έδρα το Κάρντιφ και γραφεία στην Ελλάδα, είναι νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης με πελάτες στον Ηνωμένο Βασίλειο στον χώρο της Φροντίδας και της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης καθώς και Ευρωπαϊκή αναγνώριση (Top50 2022 UK HealthTech company, TechNation 2021 Rising Star Regional Winner, GE Healthcare & EIT Health “Disruptive Product” Award). Η ιδρυτική ομάδα της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματίες με σημαντική  εμπειρία στους τομείς της Ψηφιακής Υγείας και των Έξυπνων Κτιρίων.  H επιχείρηση έχει λάβει προηγούμενη χρηματοδότηση από την Metavallon VC το 2019 καθώς και υποστήριξη από την Ουαλική κυβέρνηση, την Κομισιόν και τον Οργανισμός καινοτομίας και ανάπτυξης του Η.Β.

Η Tendertec έχει αναπτύξει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με θερμικούς αισθητήρες για την ανίχνευση των κινήσεων των ηλικιωμένων στο σπίτι, δίνοντας τη δυνατότητα στους φροντιστές να έχουν άμεση ενημέρωση τόσο για τη συμπεριφορά τους όσο και για την εκδήλωση τυχόν ατυχημάτων. Με τον νέο γύρο χρηματοδότησης η Tendertec επεκτείνει τις δυνατότητες της πλατφόρμας της ώστε φέρει στην αγορά τον πρώτο  ψηφιακό φροντιστή ηλικιωμένων.

Στοχεύει στην αγορά υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας η οποία εκτιμάται σήμερα σε 120 δισ. ευρώ. Η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες αυξάνεται συνεχώς καθοδηγούμενη από τον τριπλασιασμό την Ευρωπαίων ηλικίας 80 ετών και άνω που αναμένεται τα επόμενα 20 έτη. Αυτή η δημογραφική αλλαγή θα προσθέσει ένα εκρηκτικό ετήσιο κόστος στα συστήματα υγείας έως το 2028. Ήδη, η ΕΕ αντιμετωπίζει έλλειψη επαγγελματιών φροντιστών άνω του 1 εκ. Το αυξανόμενο κόστος και η έλλειψη υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας στο σπίτι σημαίνει πώς πάνω από 52 εκ. Ευρωπαίοι προσφέρουν φροντίδα σε συγγενικά πρόσωπα χωρίς αμοιβή ή αναγνώριση. Οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν την ευθύνη της μη-αμειβόμενης φροντίδας στο σπίτι και ως εκ τούτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας και συχνά οδηγούνται εκτός της αγοράς εργασίας. 

Η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό των ατόμων που παρέχουν άτυπη φροντίδα σε εβδομαδιαία βάση με περισσότερα από 3 εκ. μη αμειβόμενους φροντιστές, οι οποίοι επί του παρόντος δεν υποστηρίζονται από το ελληνικό κράτος, το οποίο τους βλέπει πρωτίστως ως δωρεάν πόρο και σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους.

Αυτή η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και απαιτεί καινοτόμες λύσεις. Σύμφωνα με την πρόσφατη Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα, μέχρι το 2027 θα επενδυθούν στην Ευρώπη συνολικά 7 δισ. ευρώ στην μακροχρόνια φροντίδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

“Η συντριπτική ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο της φροντίδας μας έχει εκπλήξει. Η Tendertec δεν αντικαθιστά τους φροντιστές αλλά παρέχει ένα μοναδικό ψηφιακό εργαλείο που αυξάνει την ικανότητα των φροντιστών να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη σε περισσότερους ανθρώπους. Χωρίς ψηφιακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, η διαφαινόμενη προοπτική είναι ότι τα άτομα ηλικίας 40 και τα 50 ετών σήμερα θα αντιμετωπίσουν μοναξιά και φτωχές υπηρεσίες φροντίδας αργότερα στην ζωή τους. ”, δήλωσε η Δρ. Αφροδίτη Κονιδάρη, συνιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Tendertec.

Αυτός ο γύρος χρηματοδότησης, ύψους 400 χιλ. ευρώ οδηγείται από την Development Bank of Wales (Ηνωμένο Βασίλειο). Η Tendertec έχει ήδη εξασφαλίσει 311 χιλ. ευρώ και τώρα στοχεύει σε χρηματοδότηση ύψους 100 χιλ. Ευρώ .

Share this post

error: Content is protected !